Blog gezonde levensstijl

Granola!

Heeeeey allemaal,

Granola. Ik hou ervan. Vooral in mijn ontbijt. In de yoghurt met vers fruit erbij. Of als topping in een smoothiebowl. En het is absoluut het lekkerst om het zelf te maken. Althans, dat is mijn mening. Daarnaast is het ook veel gezonder.  Vandaag 3 recepten om zelf granola te maken. Super makkelijk te maken en je kunt het lang bewaren in een afgesloten pot. Een aantal voordelen van (zelfgemaakte) granola:

  • granola zit vol met goede vezels, mineralen en vitaminen.
  • het zorgt lang voor een verzadigd gevoel door de vezels
  • goed voor de stoelgang, ook door de vezels
  • hoge ijzerwaarde
  • kan je energieniveau verbeteren
  • goed voor hart en bloedvaten door de vitamine E
  • kan je cholesterol verlagen

Mocht je toch een versie uit de supermarkt nemen, let dan goed op het etiket. Let met name op suiker, ongezonde toevoegingen en ongezonde olie.

Zoals ik al zei, 3 recepten:

  1. Basis granola
  • 200 gram havervlokken
  • 200 gram ongebrande noten
  • 1,5 eetlepel kokosolie of olijfolie
  • 70 gram pompoen, of zonnebloempitten
  • 1 eetlepel honing
  • rozijnen of cranberries

Verwarm de oven op 160 ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bekleed een bakplaat met bakpapier. Pak een steelplan en verwarm de kokosolie daarin. Meng vervolgens de olie met de havervlokken, de noten en de pitten. Roer op het laatst de honing erdoor. Verspreid het mengsel over de bakplaat. Doe het vervolgens ongeveer 20 minuten in de oven. Tussendoor even doorroeren. Haal het mengsel uit de oven. Voeg de rozijnen/cranberries toe op het laatst. Ready!

  2. Kokosgranola

  • 150 gram havermout
  • 75 gram walnoten
  • 75 gram amandelen
  • 50 gram lijnzaad
  • 50 gram kokosrasp
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 eetlepels honing
  • 3 eetlepel kokosolie
  • Snufje zout

Verwarm de oven op 180 graden. Hak de walnoten en de amandelen. Doe de walnoten, amandelen, havermout, lijnzaad, kokosrasp en het kaneel in een kom. Voeg een snufje zout toe. Vervolgens doe je de honing en de kokosolie in een steelpannetje en verwarmt het. Doe de honing en de olie erbij in de kom en roer goed door. Verspreid het mengsel over de bakplaat. Doe het vervolgens ongeveer 20 a 25 minuten in de oven. Tussendoor even doorroeren. Haal het mengsel uit de oven. That’s it!

       3. Chocolade granola

  • 200 gram havermout
  • 4 rijstwafels
  • 3 el notenpasta
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 tl kaneel
  • 3 el rauwe honing
  • Snufje zout

Verwarm de oven op 180 graden.

Doe de notenpasta, de rauwe honing, het kaneel en het cacaopoeder in een kom. Roer heel goed door. Daarna verkruimel je de rijstwafels en deze doe je samen met het havermout in een kom. Doe vervolgens de pasta hierbij en roer nog eens goed door. Verspreid het mengsel over de bakplaat. Doe het vervolgens ongeveer 20 a 25 minuten in de oven. Tussendoor even doorroeren. Haal het mengsel uit de oven. En klaar is je choco granola.

Jullie wel eens granola gemaakt? Heb je nog een lekker recept? Hoor het graag!

Liefs, Tamara

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *